Розробка стратегій впровадження ресурсозбереження на підприємстві
7

Головною рисою ресурсозберігаючої діяльності підприємства на сьогодні повинна бути орієнтація на проведення комплексу заходів, які швидко реалізуються, охоплюють різні сторони його діяльності та дозволяють досягти максимального ефекту економії. Об'єктивні умови для їх здійснення повинна забезпечити цілісна система управління ресурсозбереженням на підприємстві [42,c.108].

Під системою ресурсозбереженням підприємства слід розуміти сукупність дій щодо здійснення впливу управлінських органів на процес ресурсозбереження за допомогою реалізації функцій, спрямованих на досягнення постійного підвищення ефективності використання всіх ресурсів підприємства і, як наслідок, підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності.

Ефективність процесу ресурсозбереженням залежить від того, за яким принципом формується система управління. Тому в якості системоутворючого чинника пропонується розглядати принцип функціональної повноти системи, тобто виділяються функції, що здатні забезпечити ефективну реалізацію процесу управління ресурсозбереженням.

Виконання загальних функцій ресурсозбереженням у повному обсязі складає цикл впливу управляючої підсистеми на процес управління ресурсозбереженням. Суб’єктом управління в процесі управління ресурсозбереженням виступають керівництво підприємства, менеджери різних служб та підрозділів підприємства, а також сукупність методів і технічних засобів інформації, отриманої від об'єкта управління. Об’єктом управління є процеси ресурсозбереження на підприємстві. Планування рівня ресурсозбереження, мотивація ресурсозбереження, регулювання та координація здійснюються за прямим зв’язком між суб’єктом та об’єктом управління ресурсозбереженням. А оцінка та аналіз і моніторинг ресурсозбереження здійснюються через оборотний зв’язок, а саме через визначення фактичних показників ресурсозбереження та ефективності використання ресурсів на підприємстві; порівняння фактичних показників ресурсозбереження з нормативними; проведення аналізу відхилень, що виявлені; визначення причин незадовільного стану ресурсозбереження на підприємстві. Процес управління ресурсозбереженням реалізується через ор