Регулювання джерел та напрямків використання прибутку підприємства
101

4.3. Напрямки і резерви вдосконалення використання прибутку підприємства

 

Резерви росту прибутку – це кількісно вимірювані можливості його збільшення за рахунок росту обсягу реалізації продукції, зменшення витрат на її виробництво і реалізацію, недопущення збитків від фінансової та іншої діяльності, вдосконалення структури продукції. Резерви виявляються на стадії планування і в процесі виконання планів.

Визначення резервів росту прибутку базується на науково-обґрунтованій методиці їх розрахунку, мобілізації і реалізації. Виділяють три етапи цієї роботи: аналітичний, організаційний і функціональний. На першому етапі виявляють і кількісно оцінюють резерви; на другому розробляють комплекс інженерно-технічних, організаційних, економічних і соціальних заходів, які забезпечують використання виявлених резервів; на третьому етапі практично реалізовують доходи і ведуть контроль за їх виконанням [41, с.31].

Важливе значення для економічної оцінки можливостей виробничої програми має аналіз умов беззбитковості підприємства, в основу якого покладено визначення критичного обсягу продажу продукції, який вказує на гранично мінімальний обсяг поставки, що забезпечує підприємству вихід за межі банкрутства. Він характеризує таку масу продажу продукції чи виконання робіт (послуг), за якої витрати на виробництво і її збут дорівнюють виручці від продажу.

Важливе значення в плануванні прибутку має «поріг рентабельності» - точка беззбитковості, тобто така виручка від реалізації, при якій підприємство не має збитків, але ще не має і прибутків. При цьому витрати підприємства дорівнюють його доходам.

Розрахуємо для ТОВ «Мясокомбінат» рівень беззбитковості, тобто суму чистого доходу, яка дорівнюватиме витратам підприємства.

Для розрахунку критичної суми чистого доходу можна використати формулу: