Регулювання джерел та напрямків використання прибутку підприємства
93

Весь прибуток, що залишається у розпорядженні ТОВ «Мясокомбінат», поділяється на прибуток, що збільшує вартість майна, тобто той, що бере участь в процесі накопичення, і прибуток, що спрямовується на споживання.

Якщо прибуток не витрачається на споживання, то він залишається на підприємстві як нерозподілений прибуток минулих років і збільшує розмір власного капіталу підприємства. Наявність нерозподіленого прибутку збільшує фінансову стабільність ТОВ «Мясокомбінат», свідчить про наявність джерела для майбутнього розвитку.

Відповідно до статуту чи рішення органу управління на підприємство при наявності прибутку може створювати такі фонди: накопичення та споживання.

Основними джерелами отримання прибутку для підприємства є операційна та звичайна діяльність підприємства. У 2008 році розмір чистого прибутку підприємства становив 806 тис. грн.,в 2009 році-900 тис. грн., а у 2010 р. розмір чистого прибутку підприємства скоротився на 175 тис. грн. і становив 725 тис. грн.

Причинами скорочення розміру прибутку є:

– вплив світової фінансової кризи;

– збільшення витрат виробництва;

– скорочення продуктивності праці;

– зростання собівартості продукції;

– зміна рівня попиту та пропозиції;

– інфляція.

На підприємстві є все необхідне для постійного вдосконалення засобів виробництва. Упровадження нової техніки, комплексна механізація й автоматизація виробничих процесів, удосконалювання технології, впровадження прогресивних видів матеріалів дозволяють значно знижувати собівартість продукції і цим самим підвищувати прибуток. Нове обладнання потребує меншої кількості працівників, що його обслуговують, а це, у свою чергу, призводить до зниження витрат на оплату праці в розрахунку на одиницю продукції