Регулювання джерел та напрямків використання прибутку підприємства
81

2. Видалення шкідливих речовин, що потрапляють у повітря робочої зони, за рахунок вентиляції, аспірації або очищення і нормалізації повітря за допомогою кондиціонерів.

3. Застосування засобів захисту людини.

Санітарними нормами проектування промислових підприємств (СН 245-71) та ГОСТ І2.І.ОО5-88 (повітря робочої зони) встановлені граничні допустимі концентрації (ГДК) шкідливих аерозолів, які не мають згубної дії на організм людини.

Вентиляція виробничого приміщення. Вентиляція є одним із найважливіших санітарно-гігієнічних заходів, що забезпечують нормалізацію повітряного середовища у приміщенні. Ефективна робота систем вентиляції сприяє також вирішенню проблеми захисту повітряного басейну. Відповідно до СНиП 2.04.05-91 у всіх виробничих приміщеннях має бути передбачена система вентиляції.

Вентиляція - це організований, тобто такий, що розраховується й регулюється, повітрообмін у приміщеннях (житлові, промислові І громадські будівлі).

Вентиляція досягається шляхом видалення забрудненого чи нагрітого повітря з приміщення й подачею в нього свіжого повітря.

За функціональним призначенням вентиляція буває:

- робоча;

- аварійна (при виробничих неполадках і аваріях).

За способом переміщення повітря:

- природна:

- з механічним споткуванням;

- змішана.

За місцем дії (охопленням приміщення):

- загальнообмінна;

- місцева;

- комбінована.