Регулювання джерел та напрямків використання прибутку підприємства
89

Основними напрямками забезпечення пожежної безпеки є усунення умов виникнення пожежі та мінімізація її наслідків. Об'єкти повинні мати системи пожежної безпеки, спрямовані на запобігання пожежі, дії на людей та матеріальні цінності небезпечних факторів пожежі, в тому числі їх вторинних проявів. До таких факторів, згідно з ГОСТ 12.1.004-91, належать: полум'я та іскри, підвищена температура навколишнього середовища, токсичні продукти горіння й термічного розкладу матеріалів і речовин, дим, знижена концентрація кисню

Економічний відділ ТОВ «Мясокомбінат» за небезпекою виникнення пожежі відповідно до даного ГОСТу належить до категорії В (пожежонебезпечні – в ньому наявні легкозаймисті речовини – папір, дерево).

Можливими причинами пожежі можуть бути:

-       коротке замикання в електричній мережі, що може спричинити загоряння наявних легкозаймистих речовин;

-       займання паперу, дерева через необережне поводження з вогнем;

-       поширення вогню з сусідніх приміщень.

Пожежна безпека забезпечується наступними нормами: системою запобігання пожежі; системою пожежного захисту; організаційно-технічними заходами щодо пожежної безпеки.

У помешканні відділу сухо, відносна вологість 48-55%, температура повітря не перевищує 26°С. По категорії вибухо- і пожежонебезпеки дане помешкання відноситься до категорії В – пожежонебезпечності через присутність твердих згораючих матеріалів, таких як: робочі столи, ізоляція, папір та інше.

Система запобігання пожежі:

1) контроль і профілактика ізоляції;

2) наявність плавких вставок і запобіжників в електронному устаткуванні;

3) для захисту від статичної напруги використовується заземлення;