Регулювання джерел та напрямків використання прибутку підприємства
79

РОЗДІЛ 3

ОХОРОНА ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ ТОВ «МЯСОКОМБІНАТ»

 

3.1. Загальний стан охорони праці на підприємстві

 

Працюючи на підприємстві, людина повинна швидко орієнтуватися в тяжких виробничих ситуаціях, забезпечувати постійний контроль і самоконтроль за діями системи та сигналами, які отримують. Все це потребує підвищеної уваги до безпеки людини у виробничих умовах, виробничій екології – цими питаннями і займається охорона праці.

 У процесі роботи людина перебуває у різних функціональних станах, які зумовлюють різні рівні її працездатності. Виділяють чотири фази працездатності у процесі одного трудового циклу (дня, зміни):

- пристосування до праці;

- стійка працездатність;

- субкомпенсація;

- втома.

Законодавство України про охорону праці базується на Конституції України і складається із Закону України „Про охорону праці”, Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, Закону України „Про пожежну безпеку”, основ законодавства України про охорону здоров’я та інших прийнятих відповідно до них актів законодавства, що регулюють суспільні відносини у галузі охорони праці. Обєктом дослідження є організація охорони праці на ТОВ «Мясокомбінат».

Керівництво ТОВ «Мясокомбінат» докладає багато зусиль для створення безпечних та нормальних умов праці. На підприємстві існує відділ на чолі з головним інженером, який стежить за загальним станом охорони праці на підприємстві в цілому. Основними причинами виробничого травматизму на підприємстві являються: дія предметів, які рухаються та недодержання правил техніки безпеки зі сторони співробітників підприємства. Динаміка виробничого травматизму досить незначна. На рік спостерігається 1-3 травми. За останні 15 років профзахворювань на підприємстві не зареєстровано.