ЗВІТ з навчальної практики кафе ФОП Гончаренко М.П.
30

РОЗДІЛ III ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

3.1 Диверсифікація виробництва

Диверсифікація виробництва – це одночасний розвиток декількох, не пов’язаних один з одним видів виробництва продукції. Диверсифікація, як власне і спеціалізація, є інструментами зниження існуючих ризиків, та, відповідно, сталого розвитку підприємства. Як правило, природно – кліматичні та ринкові ризики мають різнонаправлений вплив на виробництво різних видів сільськогосподарської продукції і, відповідно, їх негативний вплив на одних напрямках компенсується позитивним на інших.

Основна причина диверсифікації — прагнення підприємства зменшити залежність від вузької товарної номенклатури. За теорією життєвого циклу товару, будь-який товар рано чи пізно вступить у стадію спаду. Це призведе до застарівання товару, зниження попиту на нього, і, як результат — зниження прибутку і рентабельності діяльності підприємства.  Тому, щоб зменшити ризик від діяльності в одній галузі, підприємства диверсифікують свою діяльність, тобто виходять у нові для них сфери бізнесу.

Хоча й на данному етапі розвитку кафе «Охота» не потребує диверсифікації, і майже не має її, тобто займається лише громадським харчуванням яке здійснюється безпосередньо на своїй території , це і приносить достатній прибуток,  проте директор закладу планує  у найближчий час викупити сусіднє приміщення, щоб займатися проведенням банкетів, святкових та ритуальних заходів. На сьогоднішній день складається бізнесс план, який відобразить усі «за» і «проти» таких змін.  Але забігаючи наперед можна сказати, що це ще більще розширить аудиторію клієнтів, що потягне за собою зростання прибутку.

Також, з огляду на те, що у мікрорайоні «Намив» дуже багато різних крамничок та офісв,  де працівники просто не мають змоги покидати робоче місце, було запропоновано  займатися «обідами з доставкою».  Проте така зміна також потребує певних додаткових кошт, на рекламму та кур’єра, тож це залишається лише проктом.