Аналіз споживних властивостей та асортименту молочнокислих товарів на матеріалах супермаркету «Сільпо»
13

Ацидофілін - кисломолочний напій, який виходить в результаті сквашування молока ацидофільними мікроорганізмами.

Сир - білковий кисломолочний продукт. Він містить багато фосфору і кальцію, який необхідний для формування кісткової тканини і зубів.

Сметану виготовляють шляхом сквашування нормалізованих вершків. Вона відрізняється від інших кисломолочних продуктів високим вмістом жиру.

Для виготовлення молочнокислих продуктів використовують повно жирне і знежирене коров’яче молоко, вершки, пахту, згущене і сухе молоко. Деякі молочнокислі товари виготовляють з додаванням цукру, джемів, фруктово-ягідних сиропів та ін. Але основною сировиною для виробництва молочнокислих товарів є молоко. Воно містить близько 100 різних цінних для організму людини речовин: більше 20 видів амінокислот, 25 жирних кислот, 30 мінеральних солей та 20 видів різних вітамінів.

Основна частина молока—це вода, кількість якої коливається від 83 до 89 %. До складу сухих речовин молока входять:

білки — казеїн, альбумін и глобулін, що містять всі незамінні для організму амінокислоти;

молочний жир, у якому виявлені близько 140 жирних кислот;

молочний цукор — лактоза, що піддається під дією ферментів бродінню — молочнокислому, пропіоново-кислому, маслянокислому чи спиртовому;

солі, що знаходяться в молоці в основному у розчиненому стані у вигляді іонів та молекул;

ферменти — ліпаза, фосфатаза, редуктаза, пероксидаза, каталаза, лактаза та інші; вітаміни групи В, С, D, Е, РР, ін; пігменти - каротин, лактофлавін;

мікроелементи — цинк, молібден, мідь, марганець, кобальт та ін; гази — кисень, азот, вуглекислота.

Всі види кисломолочних напоїв виробляються шляхом сквашування підготовленої вихідної сировини заквасками визначених чистих культур. Отриманий згусток охолоджується, а для деяких продуктів він дозріває.