Реалізація принципу наочності у вокально-хоровому виконанні учнів загальноосвітнього навчального закладу
31

ВИСНОВКИ

 

 

Зміни, що пройшли майже в усіх сферах життя незалежної України, прямо й безпосередньо торкнулися системи освіти. Завдання національної школи в плані музично-естетичного виховання – поліпшити якісний бік цього процесу.

Надзвичайно гостро стоїть проблема розвитку духовної культури суспільства, й у зв’язку з цим абсолютно очевидна необхідність повернення школи до мистецтва як одного з важливих засобів розкриття духовного потенціалу особистості, стимулювання її розвитку. Через викладання предметів естетичного циклу необхідно розвивати в дітей почуття прекрасного, формувати високі естетичні смаки, навчати учнів розуміти й цінити твори мистецтва, пам’ятники історії, архітектури, красу й багатство рідної природи. Більш ефективно використовувати можливість кожного навчального предмета, особливо літератури, музики, образотворчого мистецтва, естетики, що несуть у собі велику пізнавальну й виховну силу. Усе це вимагає розширення підготовки вчителів із цих дисциплін на спеціальних факультетах вузів із метою забезпечення викладання предметів естетичного циклу в усіх класах кваліфікованими спеціалістами.

Ґрунтовні знання існуючих поглядів на музику, на її значення в житті людини необхідні вчителеві-музиканту для усвідомлення своєї ролі в реалізації завдань, що стоять перед національною загальноосвітньою школою.

Проблема виховання творчої молоді в процесі відродження української національної школи привертає увагу широкого кола педагогів. Вона, в першу чергу, є актуальною тому, що останнім часом людина як творчий суб'єкт ставиться в епіцентр суспільного життя на всіх рівнях його функціонування, особливо в той період, коли цей суб'єкт досягає свого удосконалення. Головним завданням музичного, зокрема вокально-хорового виховання є не стільки навчання музиці, скільки вплив через музику на весь духовний світ учнів.