Створення фундаментальної gps - мережі
15

-                    Система супутникової навігації складається із трьох сегментів, а саме:

-                    Космічний сегмент (комплекс штучних супутників Землі);

-                    Сегмент управління (станції управління і контролю);

-                    Сегмент користувачів (сукупність користувачів системи).

В систему супутників повинно входити 24 діючих ШСЗ та 4 запасних, які рухаються довкола Землі по колових орбітах з висотою приблизно 20 200 км. Час одного повного оберту супутника довкола Землі 12 зоряних годин. Запасні супутники дозволяють оперативно замінити супутник, який вийшов з ладу. Орбіти супутників вибрані так, щоб з будь-якого пункту на Землі можна було приймати сигнали не менше, як шести ШСЗ. Супутники системи весь час удосконалюють і в зв'язку з цим їх ділять на декілька блоків.

Перший супутник системи виведено на орбіту в лютому 1978 р. Він належав до першого блоку (blосk 1), останній з яких запущено у жовтні 1985 р. Десять супутників цього блоку обертались в трьох орбітальних площинах з нахилом 63º Їх маса складала 845 кг. Декілька супутників цього блоку ще є діючими.

В 1989-90 рр. на орбіту вивели дев'ять супутників другого блоку (blосk I). їх маса становить біля 1500 кг. Проектна тривалість функціонування одного супутника становить 7.5 років. Площини орбіт ШСЗ цього і наступних блоків нахилені до площини екватора під кутом 55°. Орбіти супутників лежать в шести площинах, перерізи яких з площиною екватора утворюють між собою кути 60°. По орбіті кожної з площин повинно рухатись на рівних віддалях по 4 супутники. Починаючи з другого блоку, всі ШСЗ обладнані пристроями, які дозволяють вмикати спотворення сигналів.