Створення фундаментальної gps - мережі
29
  1.         Зменшення точності проведення робіт в зв’язку  тим, що сумуються похибки встановлення обох приймачів.

Одним із шляхів вирішення даної проблеми є побудова мережі активних референцних станцій, що дозволить проводити GPS-знімання із вищою точністю і з меншими затратами часу і праці.

Побудова мережі референцних станцій є досить складним завданням, тому потребує достатньо чіткої організації проведення робіт по складанню проекту та залучення спеціалістів із різних галузей. В загальному можна виділити наступні етапи проектування

-         Визначення доцільності побудови мережі активних референцних станцій на території області.

-         Підготовчий етап, який передбачає вивчення загальних відомостей про місцевість, а також картографо - геодезичного забезпечення території, на якій буде створюватись мережа активних референцних станцій.

-         Власне проектування мережі, яке включає визначення необхідної кількості станцій, оптимальної конфігурації мережі та місць  оптимального розташування референт - станцій, підбір обладнання та технологій зв’язку між станціями.

-         Кошторисну частину, яка передбачає складання кошторису виконання проекту та порівняння його з загальною кошторисною вартістю відновлення утрачених пунктів ДГМ та приведення їх кількості до встановленої Положеннями про побудову державної геодезичної мережі України.

Після складання технічного проекту повинно слідувати складання робочого проекту по створенню мережі активних референцних станцій.

Для визначення доцільності побудови мережі активних рефернцних станцій потрібно перш за все визначити завдання, які вона буде виконувати та імовірних її користувачів.

Існує думка, що GPS — технології покликані замінити традиційні  способи геодезичних знімань, але таке твердження є правильним лише частково, оскільки GPS — технології мають на меті виконання набагато більшого спектру завдань, в тому числі і глобального масштабу.