Еволюція зовнішньополітичного курсу Швейцарії на сучасному етапі
11

РОЗДІЛ 2. СПІВПРАЦЯ   ШВЕЙЦАРІЇ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ.

 

Сьогоднішній характер інтеграційних  процесів є одним з найбільш
відчутних факторів впливу  на політичні процеси не тільки держав-членів
Європейського Союзу, але і причиною, яка визначає внутрішні і
зовнішньополітичніі пріорітети держав, які не є його членами.  Інтеграційний чинник має неабияке значення для політичної поведінки у сучасному світі, провокує нові виклики і одночасно дарує нові можливості. Швейцарська Конфедерація, знаходячись в самому центрі Європи і будучи однією з найбільш розвинених держав світу, є унікальним прикладом держави і уособленням цілого типу політичної поведінки, який дозволяє як чинити спротив європейській інтеграції, так і використовувати її для реалізації своїх загальнонаціональних інтересів. Зацікавленість євроінтеграційною складовою внутрішньої і зовнішньої політики.

Швейцарія може мати неабиякий науковий інтерес, адже дозволяє виявити ряд особливостей, які з одного боку свідчать про вплив інтеграції навіть всупереч волі інститутів влади, громадян та еліти, що в основному підтверджує тезу про об'єктивний характер інтеграційних процесів. З іншого боку, вона є приклад того, як користуватися перевагами європейської інтеграції, не набуваючи і навіть не прагнучи набути статусу повноправного члена Європейського Союзу.

В українській політологічній науці дана проблематика майже не
досліджена. Основним завданням даного дослідження європейської характеристики євроінтеграційної складової внутрішньої і зовнішньої політики Швейцарії, як з історичній ретроспективі так і на сучасному етапі, а також аналіз тих чинників, передумов і причин, які її визначають та формують. Під євроінтеграційною складовою політики ми розуміємо таку сукупність різноманітних чинників, впливів, інтересів та дій, які визначають поведінку держави та інших структурних елементів політичної системи суспільства по відношенню до європейської інтеграції, безпосереднім  уособленням якої є