Еволюція зовнішньополітичного курсу Швейцарії на сучасному етапі
31

ВИСНОВОК

 

Зовнішня політика кожної держави повязана й визначається її політичною системою і правлячим режимом, пріоритетами внутрішнього розвитку, але не обмежується ними. Вона покликана максимально забезпечувати реалізацію інтересів країни на міжнародній арені, сприяти її утвердженню у міжнародному співтоваристві, гарантувати безпеку та створювати сприятливі умови для посту пального розвитку держави та її громадян. Швейцарія – не виняток. До того ж, буду чи не  досить молодою державою, вона все одно потребує особливої уваги до своєї зовнішньої політики, критичної перевірки цієї політики на відповідність очікуванням суспільства, ресурсам та потребам країни, сподіванням міжнародного співтовариства, врешті – решт, визначення ступеня її адекватності викликам сучасності. 2001 р., був особливо багатим на стрімкі зміни у внутрішній та зовнішній політиці Швейцарії. Адже, він позначений зміною конституції, яка дала можливість проводити більш вільну політику по відношенню різних політичний, військових та економічних організацій. Після цієї події Швейцарія розпочала співпрацю з Європейським Союзом, наслідком чого стало в 2008р. приєднання Швейцарії до Шенгенської Зони, хоч і на спеціальних умовах. Станом на сьогодні  існує близько двадцяти основних договорів і близько сотні допоміжних угод, що є позитивним наслідком для швейцарської економіки.

Також, приєднання Швейцарії до ООН, не пройшло безслідно для країни. З 2002 року країна є постійним членом і підтримує безліч програм організації, серед яких варто виділити безліч гуманітарних програм, не розповсюдження ядерної зброї, дотримання прав людини. Також,  на 57 –й Генеральній Асамблеї ООН, країна запропонувала використовувати такий метод покарання  по відношенню до країн – порушників, як  санкції.

Щодо США, то на відносини двох країн вплинули події в Іраку, де Швейцарія підтримала США в діях проти Іраку. Також, варто зазначити, що відносини між країнами розвиваються досить давно, однак найбільшого