Правова характеристика трудових договорів з роботодавцем – фізичною особою
17

плати та інших виплат, безпосередньо пов’язаних з виконанням виробничих функцій. Значення соціального пакету полягає насамперед у тому, що він є потужним інструментом впливу на тривалість та успішність трудових відносин між працівниками і роботодавцем.

Однак різні підприємці поняття соціальний пакет розуміють і сприймають по-різному. Деякі вважають, що для надання працівникам пакета соціальних послуг достатньо виконувати вимоги законодавства про працю, а саме: оплачувати своїм співробітникам лікарняні та відпустки. Інші підприємці розглядають соціальний пакет як приманку для потрібних спеціалістів, тобто спосіб втримати їх. То ж факт впровадження соціального пакета є свідченням того, що суб’єкт господарювання працює на перспективу.

Положення про соціальний пакет не є обов’язковим елементом соціальної політики для кожного суб’єкта господарювання. Застосування соціального пакету має бути добровільним та є доцільним у господарстві тих підприємців, які мають у своєму розпорядженні достатній обсяг ресурсів для реалізації повною мірою зазначених у ньому гарантій. Визначення та затвердження переліку і порядку надання працівникам соціальних благ (які надаються понад встановлені законодавством гарантії) здійснює фізична особа-підприємець та виділяє кошти на такі потреби. Виплату певних видів соціальних пільг можна зазначити як у безпосередньо у трудовій угоді з кожним працівником окремо, так і для всього персоналу (без персоніфікації) як розділ у колективному договорі [30, c. 98].

За Занфіровою Т. А. основними правами працівника, який працює за трудовим договором з фізичною особою – роботодавцем є:

       право працівника на фактичне виконання роботи відповідно до укладеного трудового договору і обов'язку роботодавця надати таку роботу.