Правова характеристика трудових договорів з роботодавцем – фізичною особою
25

договору державною службою зайнятості). При звільненні робиться запис: "Звільнений з роботи (вказується підстава звільнення з посиланням на відповідні статті КЗпП)", при цьому в графі 4 вказується дата зняття трудового договору з реєстрації державною службою зайнятості: "трудовий договір (номер) знятий з реєстрації (дата)".

Усі записи, внесені роботодавцем - фізичною особою до трудової книжки, підтверджуються підписом посадової особи органу державної служби зайнятості, який зареєстрував договір, і засвідчуються його печаткою. Такий порядок встановлено новими змінами до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, внесеними наказом Міністерства праці і соціальної політики України і Міністерством юстиції України [6].

У листі Міністерства праці та соціальної політики зазначається про те, що Інструкцією  про порядок ведення трудових книжок працівників установлено,  що першу сторінку  трудової книжки (на якій вказуються відомості про працівника) має підписати особа,  відповідальна за видачу трудових  книжок,  і  після  цього поставити  печатку  підприємства (або печатку відділу кадрів),  на якому вперше заповнюється трудова книжка.

Зазначеним правом не наділені ні фізичні особи - роботодавці, ні посадові особи державної служби зайнятості. Період роботи, у зазначених випадках, може бути підтверджено, зокрема,   письмовим   трудовим   договором [5].

Відповідно до чинного законодавства сторони трудових відносин мають право вносити зміни та доповнення до вже укладеного трудового договору, але за умови, що зміни та доповнення не повинні погіршувати становище працівників порівняно з чинним законодавством про працю, інакше згідно зі статтею 9 КЗпП України такі умови вважатимуться недійсними [1].

Обставини, які зумовлюють зміну умов трудового договору, можуть бути як суб’єктивного характеру (втрата сторонами інтересу щодо певних