Правова характеристика трудових договорів з роботодавцем – фізичною особою
27

внесення роботодавцем - фізичною особою запису про період трудових відносин до набрання чинності Порядком, до трудової книжки найманого працівника, не передбачено [15].

Припинення трудових правовідносин, іншими словами, звільнення працівника чинним законодавством передбачено в ст. 40 КЗпП України. Цією статтею законодавець регламентує право роботодавця розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності. Відносно такого права роботодавців-фізичних осіб, ця стаття регламентує наступні випадки можливості реалізації цього права: 1) відсутність потреби у продовженні використання найманої праці для приватного обслуговування роботодавця-фізичної особи чи членів його сім’ї; 2) виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи; 3) систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або позадоговірним зобов’язанням, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення; 4) прогул (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин; 5) нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не враховуючи відпустки по вагітності і родах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні; 6) появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння; 7) вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника.

Поряд з вищенаведеними обставинами, що є підставами для звільнення працівника за ініціативою роботодавця-фізичної особи, законодавець у ст. 41 КЗпП України передбачає ряд додаткових випадків, що можуть слугувати підставами для звільнення. Зокрема, щодо роботодавця-фізичної особи можуть бути віднесені наступні: 1) одноразове грубе порушення трудових