Біотехнологія приготування хліба «Столичний»
15

10


дієтичних і хлібних виробів оздоровчого характеру, тобто виробів, що мають імуностимулюючу, антиоксидантну і радіопротекторну дію на організм людини.

1.2. Асортимент хлібобулочних виробів

Поліпшені житньо-пшеничні сорти хліба випікають із житнього борошна різних сортів і пшеничного борошна перших, другого сортів і петльованої з додаванням солоду, патоки, пряностей (аніс, кмин, коріандр). Хліб одержують заварним способом, і він має солодкуватий смак і специфічний аромат.

Прикарпатський хліб випікають формовий, штучним, масою 0,5-1,0 кг. Виготовляють хліб з житньої петльованого пшеничного борошна другого сорту з додаванням патоки, цукор, червоного солоду. Поверхня хліба обсипають кмином, анісом або коріандром. Хліб має солодкуватий смак, приємний аромат.

Столовий хліб одержують із житнього обдирного й пшеничного борошна першого сорту, додають цукор. Смак злегка солодкуватий, м'якушка світлий. Випікають подовим (форма кругла) штучним, масою 0,7-1,0 кг.

Ризький хліб випікають у вигляді батонів 0,4-0,8 кг із тупими кінцями. Готують із житнього сіяного (85 %) і пшеничного борошна 1-го сорту (10 %) з додаванням білого солоду (5%), патоки або цукру й кмину. Хліб має світлий колір, солодкуватий смак, невисоку кислотність (7 %) і гарну пористість.

Мінський хліб має форму батона із загостреними кінцями, штучний від 0,4 до 0,8 кг. Одержують тісто для батона на заквасці, не містить солоду. Смак кислуватий, м'якушка більше світлий, чим у Ризького.

Житні коржі випікають круглої форми, поверхня глянсова з неглибокими надрізами, що утворять косу клітину. Маса коржа 100 р. одержують їх з житнього петльованого борошна з додаванням пшеничної першого сорту (10 %), цукру (10 %) і жиру (20 %).