Біотехнологія приготування хліба «Столичний»
99

6. АВТОМАТИЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЕКТУ


Процеси виробництва хліба становлять собою складні механічні, гідродинамічні, тепло- і масообмінні, хімічні і мікробіологічні процеси. Для контролю й регулювання параметрів даних процесів мають бути обраними такі технічні засоби, які будуть забезпечувати в даному конкретному випадку найбільш техніко-економічний ефект, володіли б достатньою простотою і доступністю експлуатації.

Автоматизація технологічного процесу — це використання технологічних засобів в технологічному процесі або його складових частинах для виконання їх або управління ними без посередньої участі людини, що здійснюється з метою скорочення трудових затрат, поліпшення умов виробництва, підвищення об’єму випуску та підвищення якості продукції. Автоматизація може бути частковою та повною. Часткова автоматизація — автоматизація технологічних процесів або систем, при якій праця людей, включаючи і управління, частково замінена роботою технічних засобів. Під повною авоматизацією слід розуміти авоматизацію технологічних прцесів або їх систем, при якій всі затрати енегії людей, включаючи управління, замінені затратами енергії технічних засобів. В залежності від призначення автоматичні системи можуть виконувати наступні функції: контроль, що полягає в постійному вимірюванні певного параметру процесу із виданням відповідно сигналу, який відповідає величині, що вимірюється, управління та реєстрації.

Автоматизація операцій і технологічних процесів виготовлення тіста залежить в основному від вимог технології і конструктивних особливостей агрегатів для виготовлення тіста і включає в себе: автоматичне управління машинами і механізмами агрегату для виготовлення тіста по заданій програмі із стабілізацією тривалості бродіння опари і тіста; автоматичний контроль і регулювання використання інгредієнтів опари тіста (зазвичай в межах 28- 32°С); контроль вологості і кислотності опари тіста.