Облік і аудит малоцінних та швидкозношуваних предметів
71

- матеріальні звіти підзвітних осіб;

- товарні чеки підзвітних осіб при закупці МШП по авансових звітах;

- товарно-транспортні накладні на оприбуткування МШП.

Господарські операції з відображення обліку МШП відображаються на ДП «Ніжинський лісгосп» у журналі – ордері 7.

Відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» до МШП належать малоцінні та швидкозношувані предмети із строком використання не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він перевищує один рік. Аудитор з’ясовує правильність самостійного розподілу підприємством МШП, що визначено обліковою політикою згідно з наказом керівника, на дві групи (рис. 4.4).

Рис. 2.3. Схема розподілу МШП, облікованих на Балансі

Аудит операцій із МШП слід розпочати з інвентаризації. Це дає можливість виявити недостачі або лишки МШШ на підприємстві. Наказом по даному підприємстві створена постійно діюча інвентаризаційна комісія, яка проводить інвентаризацію всіх виробничих запасів, в т.ч. і МШП.

Аудитору необхідно з'ясувати виконання статті 10 Закону України "Про бухгалтерській облік та фінансову звітність в Україні", якою передбачено, що підприємства для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку і фінансової звітності зобов'язані провести інвентаризацію активів і зобов'язань. Тому інвентаризації підлягають усі існуючі МШП (тобто не списані з обліку) як на складі, так і ті, що обліковуються кількісно в експлуатації. Необхідно встановити достовірність відображення результатів інвентаризації МШП в обліку, якщо виявлена недостача, то їх необхідно відображати відповідно до пункту 27 П(С)БО 9, зокрема вартість повністю витрачених (зіпсованих або тих, яких не вистачає) МШП списується на витрати звітного періоду, і до прийняття рішень про конкретних винних осіб зазначена вартість відображається в балансовому обліку.