Облік і аудит малоцінних та швидкозношуваних предметів
83

Для обліку всіх цих предметів у плані рахунків підприємства, на підставі Наказа про облікову політику, передбачено рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети».

Аналітичний облік МШП на ДП «Ніжинський лісгосп» будується за відповіднимии субрахунками; за місцем знаходження і матеріально відповідальними особами; за окремими предметами, що належать до складу кожної групи МШП (за номенклатурними номерами).

Метою аудиту операцій із малоцінних та швидкозношуваних предметів є встановлення достовірності первинних даних щодо наявності та руху малоцінних та швидкозношуваних предметів; повноти та своєчасності відображення первинних даних в зведених документах та облікових регістрах; правильності ведення обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів відповідно до прийнятої облікової політики; достовірності відображення залишку малоцінних та швидкозношуваних предметів у звітності ДП «Ніжинський лісгосп».

Джерелами інформації для аудиту операцій із малоцінними та швидкозношуваними предметами були: наказ про облікову політику підприємства; первинні документи з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів;облікові регістри, що використовуються для відображення господарських операцій з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів ;аудиторські висновки та інша документація, що узагальнює результати  контролю; звітність за 2007-2008 роки.

Намічено шляхи вдосконалення обліку та аудиту МШП на підприємстві, використовуючи автоматизовану інформаційної системи "1С: Підприємство".

Головною перевагою використання програмного продукту "1С" являється їх розповсюдженість і знання користувачами інтерфейсу та процедур роботи з ними, що виключає витрати на закупку нового спеціалізованого програмного забезпечення та навчання персоналу.