Облік і аудит малоцінних та швидкозношуваних предметів
81

Для ДП «Ніжинський лісгосп» таке визначення є дуже актуальним в частині МШП, особливо це стосується бензопил, які в інших організаціях відносяться до основних засобів, а в лісгоспах це МШП, тому що вони використовуються в такому режимі, що до року воно повністю зношуються. Одяг і взуття зношуються в лісі в болотистій місцевісті та під снігом та дощом швидше ніж це взуття та одяг в інших організаціях.

В цьому розділі дана класифікація МШП.Це інструменти і пристосування загального користування; спеціальні інструменти і спеціальні пристосування; змінне устаткування; технологічна тара; виробничий інвентар; господарський інвентар; спеціальний одяг, спеціальне взуття і запобіжні пристосування; постільні приналежності; інші малоцінні та швидкозношувані предмети.

Відповідно до п.16 П(С)БО 9 «Запаси» вартість малоцінних та швидко-зношуваних предметів, переданих в експлуатацію, виключається зі складу активів, тобто списується з балансу підприємства.Оцінка вибуття (відпуск у виробництво, продаж, безкоштовна передача тощо) в бухгалтерському обліку здійснюється за одним із запропонованих пунктом 16 П(С)БО 9 пяти методів.

Вибір методу оцінки є елементом облікової політики підприємства та не підлягає змінам без вагомих підстав. Згідно наказу про облікову політику на 2008 та 2009 роки ДП «Ніжинський лісгосп» прийнято рішення оцінювати вибуття малоцінних та швидкозношуваних предметів на підприємстві за методом середньозваженої собівартості. В обліковій політиці підприємство визначило порядок обліку випуску готової продукції, порядок списання вартість при передачі в експлуатацію малоцінних та швидкозношуваних предметів.

В цьому ж розділі охарактеризовано нормативно-законодавчу базу з обліку МШП. Це Закони України, постанови Верховної Ради та Уряду, стандарти бухгалтерського обліку, Інструкції та методичні рекомендації Міністерства Фінансів України