Облік і аудит розрахунків підприємства по податках з бюджетом
17

В Законі «Про оподаткування прибутку підприємств»  дається визначення хто є платниками податку на прибуток і що є об’єктом оподаткування на прибуток. Стаття 4 даного Закону присвячена визначенню валового доходу і які доходи  він в себе включає. Це дуже важлива стаття, так як працівники підприємства що ведуть податковий облік повинні знати його досконально.

Другі не менш важливі статті цього Закону це ст. 5 «Валові витрати» і ст.8 «Амортизація». В цих статтях перелічено всі витрати які дозволяється підприємству включати до валових витрат і в яких розмірах.

Ставки оподаткування для різних видів діяльності різні і вони передбачені ст.10 цього Закону. Загальна ставка оподаткування для підприємств 25% до об’єкта оподаткування [15.c.21-27].

Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997 року  №168/97-ВР (з наступними змінами і доповненнями) визначає платників податку на додану вартість, об’єкти, базу та ставки оподаткування, перелік неоподаткованих та звільнених від оподаткування операцій, особливості оподаткування експортних та імпортних операцій, поняття податкової накладної, порядок обліку, звітування та внесення податку до бюджету[17.c.19].

Закон України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. №1963-ХІІ (у редакції Закону від 06.12. 2006 р №427-У) з наступними змінами і доповненнями встановлює податок з власників деяких наземних і водних транспортних засобів, самохідних машин і механізмів як джерело фінансування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних шляхів загального користування та проведення природоохоронних заходів на водоймищах.

Стаття 1 цього Закону вказує хто є платниками цього податку.

А сама основна це ст. 2 показує платникам податку що є об’єктом оподаткування. До цієї статті постійно вносяться зміни та доповнення. Закон передбачає також пільги для платників, строки сплати та порядок обчислення і сплати цього податку [13.c.10].