Облік і аудит розрахунків підприємства по податках з бюджетом
9

Прямі податки - це обов’язкові нормативні платежі з прибутку або доходу працівника, спадщини, землі, будівель, тощо. Ці податки стягуються в процесі придбання та накопичення матеріальних благ.

Непрямі податки - це податки, які включаються в ціну товарів або тарифів на послуги. Для них характерна простота вилучення, вони забезпечують регулярність надходжень до бюджету.

За формою стягнення податки бувають грошовими і натуральними. На сьогодні в Україні діють в основному грошові податки.

Кожний податок вміщує наступні елементи: суб’єкт, об’єкт, джерело податку, одиницю обкладання, ставку податку (або квоту), пільги, строк сплати.

Суб’єкт податку (платник податку) - фізична або юридична особа, на яку законом покладено обов’язок сплатити податок. Це особи, що займаються підприємницькою діяльністю, службовці, робітники, підприємства та інші. Основна ознака суб’єкту – наявність власного джерела доходу.

Об’єкт податку - все те, що підлягає обкладенню податком (доход або майно): заробітна плата, прибуток, доход, будівлі, транспортні засоби та інше.

Джерело податку - це фонд, за рахунок якого здійснюється сплата податку. Співпадає об’єкт з джерелом податку в прибутковому податку з громадян, в податку на прибуток підприємств (прибуток) та інше.

Одиниця обкладання - це одиниця виміру об’єкту податку та його частина, на яку встановлено податкову ставку. Наприклад, в земельному податку одиницею обкладання буде 1га по землям сільськогосподарського призначення і 1м² земельної ділянки в населеному пункті.

Ставка податку - розмір податку на одиницю обкладання. Система ставок враховуючи вид діяльності платника податку, включає: базову ставку, занижену або підвищену ставку.

Базова (основна) ставка - це ставка без обліку особливостей суб’єкта або виду діяльності. В Україні прийняті базові ставки по податку на прибуток - 25%, по податку на додану вартість - 20%.