Облік і аудит розрахунків підприємства по податках з бюджетом
61

До розділу II «Податковий кредит» підприємство включає обсяги придбання  з податком на додану вартість або без податку на додану вартість товарів (послуг), основних фондів на митній території України, імпортованих товарів, отриманих на митній території України від нерезидента послуг з метою їх подальшого використання у межах господарської діяльності платника податку.

Підприємство  проводить коригування податкового кредиту за попередні звітні періоди, але  при цьому заповнює рядок з обов'язковим  поданням додатка 1 до податкової декларації, який заповнює в розрізі контрагентів та податкових накладних.

Потім підприємство проводить розрахунок з бюджетом за звітний період  по ПДВ.

Якщо в результаті розрахунку отримано значення різниці рядків 18 і 19 більше 0, то підприємство заповнює рядок 20 декларації,  якщо ж менше 0, то  заповнює рядок 21 декларації. У підприємства  був залишок  від'ємного значення попереднього звітного періоду, де він вказує його в рядку 27 декларації.

Але якщо за результатами поточного звітного (податкового) періоду у підприємства визначено від'ємне значення різниці між сумою податкових зобов'язань і сумою податкового кредиту, сума визначеного від'ємного значення враховується у зменшення суми податкового боргу за попередні звітні (податкові) періоди з податку на додану вартість,  а решта зараховується до складу податкового кредиту наступного податкового періоду.

Якщо ж і в наступному звітному податковому періоді різниця між сумою податкових зобов'язань і сумою податкового кредиту, з урахуванням залишку такого від'ємного значення минулого звітного (податкового) періоду, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду, має від'ємне значення, то підприємство разом з податковою декларацією подає Довідку щодо сум залишку від'ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (додаток 2 до податкової декларації з податку на додану вартість) та Розрахунок суми бюджетного відшкодування (додаток 3 до податкової декларації з податку на додану вартість). При цьому воно має право на одержання бюджетного відшкодування на його рахунок у банку, подає Заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток 4 до податкової декларації з податку на додану вартість).