Облік і аудит розрахунків підприємства по податках з бюджетом
7

Податки нині виконують і регулювальну, стимулюючу, соціальну та екологічну функції. Зміст регулювальної та соціальної функції досить ґрунтовно розкрито у працях вітчизняних та російських учених [39,с.245].

Виокремлення екологічної функції податків базується як на усвідомленні необхідності заохочення платників податків до запровадження екологічно безпечних та енергозберігаючих технологій, так і на реаліях оподаткування, коли зазначені завдання втілюються в дійсність. Вищевикладене дає підстави запропонувати схему формування функцій податків (рис. 1.1).

Рис. 1.1. Схема формування функцій податків

Щодо стимулюючої функції податків, то погляди на неї як на інструмент стимулювання розвитку тих чи інших галузей народного господарства, регіонів тощо лише через механізм встановлення пільгових режимів оподаткування, на думку автора, слід розширити.

Вважаємо, що стимулюючу функцію податків слід розглядати і як підфункцію регулювальної функції, і як самостійну функцію податків. При цьому їх зміст є різним (рис. 1.2). Якщо у першому випадку йдеться про стимулювання шляхом здійснення дискреційної податкової політики і стосується лише обраного кола платників, то в другому випадку – про внутрішньо притаманну податкам властивість стимулювання ефективного використання виробничих ресурсів та ділової активності всіх платників податків.