Облік і аудит розрахунків підприємства по податках з бюджетом
21

ВАТ «Галицький МКК»  є платником таких податків:

-       податок на додану вартість;

-       податок на прибуток підприємств;

-       податок з доходів фізичних осіб;

-       податок (плата) за землю;

-       податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмі;

-       комунальний податок.

Порядок нарахування та сплати загальнодержавних податків  регулюється відповідним податковим законодавством України, а місцевих податків і зборів – рішенням органів місцевого самоврядування.

Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за всіма видами податків  до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, які є доходом бюджету, призначено рахунок 64 «Розрахунки за податками й платежами».

Первинними документами для нарахування податків є розрахунки бухгалтерії, з розрахунків ПДВ – податкові накладні.

Перерахування податків здійснюється на підставі платіжних доручень. Крім того, про сплату податків можуть свідчити виписки банку.

Відповідно до чинного законодавства у складі розрахунків за податками відображаються розрахунки як за загальнодержавними податками (ПДВ,податок на прибуток, податок з доходів фізичних осіб, податок за землю, податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів), так і місцевого (комунальним податком).

Податок на додану вартість (ПДВ) – загальнодержавний податок, який є головним джерелом наповнення Державного бюджету України. За класифікацією ПДВ - загальний непрямий податок.

Сьогодні податок на додану вартість регулюється Законом України «Про податок на додану вартість» від 03.04. 1997 р. №168/97-ВР (з наступними змінами та доповненнями). Закон суттєво відрізняється від Декрету КМУ, який діяв з 26.12.1992р. Так, Закон визначає, що податок на добавлену вартість становить 20% від бази оподаткування і додається до ціни товарів (робіт, послуг), тобто до бази оподаткування, а не включається до їхньої ціни, як було встановлено Декретом.