Облік і аудит розрахунків з централізованими бюджетними та позабюджетними фондами по соціальному страхуванню
33

1.3 Порядок розрахунків підприємства з Фондом соціального страхування на випадок безробіття

 

 

 

Порядок розрахунків підприємства з Фондом соціального страхування на випадок безробіття проводиться згідно Закону України ”Про загальнообов’язкове страхування на випадок безробіття” від 02.03.2000 р. № 1533-ІІІ. Закон розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття - це система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття [50,с.151].

Суб'єкти страхування на випадок безробіття - це застраховані особи, а у випадках, передбачених Законом, також члени їх сімей та інші особи.

Застраховані особи, це наймані працівники, а у випадках, передбачених цим Законом, також інші особи (громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України), на користь яких здійснюється страхування на випадок безробіття.

Представниками застрахованих осіб є профспілки або їх об'єднання чи інші уповноважені найманими працівниками органи (представники);

Страхувальники - це роботодавці та застраховані особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески [38,с.233];