Облік і аудит розрахунків з централізованими бюджетними та позабюджетними фондами по соціальному страхуванню
79

Документування сум страхових виплат проходить декілька етапів і передбачає як наявність «зовнішніх» документів, так і оформлення «внутрішніх».

Працівники бухгалтерії часто не звертають увагу на правильність оформлення цих документів.

До «зовнішніх» документів належать: лікарняні листи; довідка про народження дитини, видана органом реєстрації актів громадянського стану (Загсом); довідка про смерть, видана органом реєстрації актів громадянського стану (Загсом); довідки з місця проживання.

«Внутрішні» документи це: заяви працівників – отримувачів допомоги, наказ керівника підприємства.

Основами законодавства про страхування передбачено розміри внесків за кожним видом страхування, які встановлюються Верховною Радою щорічно одночасно із затвердженням Державного бюджету України. Тобто розміри страхових внесків не є постійними величинами.

 

2.3 Звітність підприємства до централізованих бюджетних та позабюджетних фондів по соціальному страхуванню

 

 

Відповідно до чинного законодавства ДП «Поліський лісгосп АПК» є платником страхових внесків до централізованих бюджетних та позабюджетних фондів по соціальному страхуванню. Кожного місяця підприємство складає розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягає сплаті за даний місяць. бажання Пенсійного фонду «виділитися» є цілком зрозумілим: ставки внеску є досить вагомими порівняно із внесками, що сплачуються до інших фондів загальнообов’язкового державного страхування, а щомісячна звітність порівняно з квартальною потребує оперативнішого контролю. Пенсійний фонд України видав лист – роз’яснення від 23.03. 2004 року № 2727/04 «Щодо правильності складання платниками розрахунків сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне страхування» яким підприємство і керується в своїй практичній діяльності під час заповнення розрахунку.