Облік і аудит розрахунків з централізованими бюджетними та позабюджетними фондами по соціальному страхуванню
7

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ З ЦЕНТРАЛІЗОВАНИМИ БЮДЖЕТНИМИ ТА ПОЗАБЮДЖЕТНИМИ ФОНДАМИ ПО СОЦІАЛЬНОМУ СТРАХУВАННЮ

 

1.1 Порядок розрахунків підприємства з централізованим Пенсійним фондом України

 

 

 

Нарахування внесків до державного пенсійного страхування проводиться згідно Закону України ”Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 р. № 1058-IV p. з послідуючими змінами та доповненнями.

Законодавство про пенсійне забезпечення базується на Конституції України, складається з Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, закону про недержавне пенсійне забезпечення, законів, якими встановлюються умови пенсійного забезпечення, відмінні від загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та недержавного пенсійного забезпечення, міжнародних договорів з пенсійного забезпечення, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також інших законів та нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до законів про пенсійне забезпечення, що регулюють відносини у сфері пенсійного забезпечення в Україні [14,с.9].

Законами про пенсійне забезпечення визначаються:

- види пенсійного забезпечення;

- умови участі в пенсійній системі чи її рівнях;

- пенсійний вік для чоловіків та жінок, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат;

- джерела формування коштів, що спрямовуються на пенсійне забезпечення;

- умови, норми та порядок пенсійного забезпечення;