Облік і аудит розрахунків з централізованими бюджетними та позабюджетними фондами по соціальному страхуванню
67

Планом рахунків для обліку розрахунків за всіма видами страхування призначений рахунок 65 ”Розрахунки за страхуванням”. Він має наступні субрахунки:

- 651 «За пенсійним забезпеченням»;

- 652 «За соціальним страхуванням»;

- 653 «За страхуванням на випадок безробіття»;

- 654 « За індивідуальним страхуванням «;

- 655 «За страхуванням майна».

А також планом рахунків для узагальнення інформації про витрати на відрахування на соціальні заходи передбачено ще рахунок 82 «Відрахування на соціальні заходи» який мє також чоти субрахунки:

-821 «Відрахування на пенсійне забезпечення»;

-822 «Відрахування на соціальне страхування»;

- 823 «Відрахування на випадок безробіття»;

- 824 «Відрахування на індивідуальне страхування».

У зв’язку із введенням у 2002 році збору на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на виробництві та та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, зявилася потреба у введенні додаткового субрахунку – 656 «Розрахунки із соціального страхування від нещасних випадків на виробництві». Розмір цього збору коливається від 0,56-13,50 %. Від фонду оплати праці залежно від класу професійного ризику виробництва. Для ДП «Поліський лісгосп АПК» встановлено клас професійного ризику на виробництві -1,08 %.

За кредитом рахунку 65 “Розрахунки за страхуванням” відображаються нараховані зобов’язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, за дебетом – погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві.

Наказом про облікову політику на підприємстві передбачено, що підприємство відповідно до вимог чинного законодавства та специфіки свого виробництва буде застосовувати в своїх практичній діяльності для обліку розрахунків з централізованими бюджетними та позабюджетними фондами по соціальному страхуванню слідуючі субрахунки