Облік і аналіз операцій з малоцінними оборотними та матеріальними необоротними активами на підприємстві
19

1.3. Синтетичний та аналітичний облік малоцінних необоротних матеріальних активів

 

 

 

Бухгалтерський облік інших необоротних матеріальних активів регламентується П(С)БО 7 «Основні засоби». Під іншими необоротними матеріальними активами розуміють матеріальні активи, призначені для використання протягом періоду більше одного року (або операційного циклу, якщо він більше одного року) і які не входять до складу основних засобів. Строк корисного використання інших необоротних активів встановлюється підприємством самостійно.

Рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи» призначений для обліку та узагальнення інформації про наявність і рух необоротних матеріальних активів, які не знайшли відображення у складі об`єктів обліку на рахунку 10 «Основні засоби».

Відповідно до класифікації інших необоротних матеріальних активів до рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи» відкриваються субрахунки.

Субрахунок 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» призначенні для відображення вартості предметів, строк корисного використання яких більше одного року, зокрема спеціальних інструментів і спеціального пристосування, вартість яких погашається нарахуванням зносу за встановленою підприємством нормою з урахуванням очікуваного способу використання таких об`єктів та інших предметів, які за вартісними ознаками підприємством зараховано до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.

Уставний вплив на вибір вартісного критерію для підприємств справило податкове законодавство, зокрема норма пп. 8.2.1 Закону про прибуток. Для віднесення матеріальних цінностей до складу основних фондів у цій нормі передбачений вартісний критерій у умі понад 1000 грн. - пп. 8.2.1 «Під терміном основні фонди слід розуміти матеріальні цінності, які призначаються платником податків для використання в господарській діяльності платників податків протягом періоду, що перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей і вартість яких перевищує 1000