Облік і аналіз операцій з малоцінними оборотними та матеріальними необоротними активами на підприємстві
53

Для попереднього накопичення, групування та узагальнення облікових даних, що містяться в документах підприємство використовує аркуші - розшифровки. Якщо під час здійснення бухгалтерських операцій виявляються помилки допущені у минулих звітних періодах, то працівники бухгалтерії виправляють їх складаючи бухгалтерські довідки.

Комп’ютерна техніка на підприємстві використовується тільки для обробки деяких бухгалтерських операцій, вчасності обліковується в «Excel» податок на додану вартість, виписуються накладні на реалізацію і податкові накладні. Бухгалтер-касир працює з системою «Клієнт-банк». Керівництво підприємства працює над тим щоб в скорому часі повністю перейти на комп’ютерну форму ведення бухгалтерського обліку. Для цього придбана комп’ютерна ліцензійна програма «1С: Бухгалтерія» над введенням якої працюють спеціалісти.

 

2.2. Обліковий процес малоцінних необоротних матеріальних активів на ДП «Поліський лісгосп АПК»

 

 

Облік і документ-поняття нероздільні. Так було завжди і так певно буде ще дуже довго. Навіть технічний прогрес не зміг зруйнувати цей тандем. Він лише дещо видозмінив, при цьому зміни торкнулися переважно форми і не вплинули на зміст. Документ, написаний від руки, сьогодні вже рідко зустрічається, але навіть в електронному вигляді багато документів зберігають паперову сутність. Електронний документообіг і без паперовий облік для більшості українських бухгалтерів майже недосяжна мрія. Немає документа – немає обліку. Така традиція, такими є вимоги законодавства, про що свідчить ст. 9 Закону про бухгалтерський облік.