Облік і аналіз операцій з малоцінними оборотними та матеріальними необоротними активами на підприємстві
97

Висновки та рекомендації

 

 

У бакалаврській роботі розглянуто  облік  і аналіз операцій з малоцінними необоротними матеріальними активами,  розробка практичних рекомендацій по вдосконаленню методики обліку та аналізу малоцінних необоротних матеріальних активів на підприємстві. Це дасть змогу вирішити коло проблемних питань з обліку на  основі узагальнення вітчизняного і зарубіжного досвіду. На основі проведених досліджень можна зробити такі висновки:

  1. Термін “операційний цикл”, визначений П(С)БО 2 “Баланс”, не повністю відповідає  функціонуванню малоцінним необоротним матеріальним активам, оскільки момент придбання їх не завжди співпадає з моментом їх введення в експлуатацію. Тому в П(С)БО 7 “Основні засоби” необхідно внести відповідні уточнення щодо визначення категорії  “операційний цикл”.
  2. Термін “основні засоби”, що застосовується в бухгалтерському обліку, фактично не співпадає з економічним терміном “засоби праці”, оскільки не включає в себе значну частину засобів – малоцінних і швидкозношуваних предметів та інших необоротних матеріальних активів.
  3. На підставі порівняльного аналізу визначено переваги і недоліки методів нарахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів, що застосовуються у вітчизняній та зарубіжній практиці. Основним недоліком амортизаційної політики в Україні є застосування в бухгалтерського обліку методів нарахування амортизації основних засобів, передбачених  податковим законодавством. Вказані недоречності суттєво і невиправдано ускладнюють облік внаслідок фрагментарного запозичення і використання досвіду окремих зарубіжних країн без належного врахування системи господарювання в Україні.
  4. Базою для розрахунку амортизаційних відрахувань залишити первісну, а не залишкову вартість малоцінних необоротних матеріальних активів , що дасть можливість спростити розрахунки, впровадити методи прискореної амортизації