Облік і аналіз операцій з малоцінними оборотними та матеріальними необоротними активами на підприємстві
85

У 2008 р. підприємством здійснено капітальних інвестицій на суму 422,9 тис. грн. За рахунок цих коштів було проведено капітальне будівництво лісництв в сумі 111,4 тис. грн., проведено придбання та поліпшення основних засобів в сумі 307,4 тис. грн., придбані нематеріальні активи в сумі 4,1 тис. грн.

В 2009 р. капітальні інвестиції в сумі 613,0 тис. грн. направлено на добудову лісництв в сумі 76,7 тис. грн. та придбання основних засобів в сумі 536,3 тис. грн.

 

2.4. Пропозиції щодо обліку та аналізу операцій з малоцінними необоротними матеріальними активами  

 

 

Сучасний рівень розвитку економіки характеризується комп'ютеризацією всіх сфер народного господарства, застосуванням автоматизованих систем управління, електронно-обчислювальних машин і автоматизованих робочих місць бухгалтера (АРМБ), що дозволяє вирішувати принципово нові задачі обліку, аналізу, контролю і управління.

Але незважаючи на те, що задачі обліку вирішуються за допомогою ЕОМ, продуктивність праці облікових працівників і працівників апарату управління все ще залишається низькою. Більший ефект від застосування ЕОМ в бухгалтерському обліку можна досягнути шляхом вдосконалення методології і організації самого процесу обліку, підвищення його контрольних властивостей, а також за рахунок більш повного задоволення потреб управління в необхідній інформації. У даний час автоматизація бухгалтерського обліку в основному розвивається по шляху раціоналізації існуючої технології обробки облікової інформації і зниженні її трудомісткості, однак можливості такої автоматизації вельми обмежені. Це пояснюється тим, що існуюча методологія і організація обліку формувалися для ведення обліку вручну.

Таким чином, спостерігається певна суперечність між потужністю ЕОМ, що застосовуються і самою практикою обліку. ЕОМ полегшують труд бухгалтера, але нічого не вносять в його зміст, бо для цього необхідне підвищення ролі обліку в управлінні, зміна і подальший розвиток методології обліку, вдосконалення його організації з тим, щоб максимально відповідати потребам управління.