Облік і аналіз операцій з малоцінними оборотними та матеріальними необоротними активами на підприємстві
5

розв’язування виникаючих проблем.

Для здійснення статутної діяльності підприємствам необхідні необоротні активи, тобто засоби праці, під якими в економічній літературі розуміють річ або комплекс речей, за допомогою яких працівник здійснює вплив на предмети праці (сировину, матеріали).

Від предметів праці засоби праці відрізняються тим, що багаторазово беруть участь у процесі виробництва, зберігаючи при цьому свою натуральну форму, поступово зношуються і частинами переносять свою вартість на виготовлену продукцію або виконані роботи (надані послуги). Під впливом засобів праці предмети праці змінюють свої фізико-хімічні властивості та перетворюються на готову продукцію.

Значну роль в діяльності підприємства відіграють малоцінні необоротні матеріальні активи, адже будь-яка діяльність передбачає використання засобів праці. Саме тому суб`єкти господарювання без малоцінних необоротних матеріальних активів – явище рідкісне.

Переважна більшість підприємств вважають за краще мати власні малоцінні необоротні матеріальні активи. При цьому одних задовольняє необхідний мінімум, а інші прагнуть постійно поповнювати і оновлювати їхній склад.

Дана бакалаврська робота присвячена обліку і аналізу операцій з малоцінними оборотними та матеріальними необоротними активами на підприємстві.

Актуальність цієї теми полягає в тому, що малоцінні матеріальні активи – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання в процесі виробництва, надання послуг, здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій. І від того як вони використовуються ним, залежить фінансовий результат підприємства.