Облік і аналіз грошових коштів та грошових розрахунків підприємства (на прикладі підприємства)
47

 с. 12], а вимоги до змісту інформації, що наводиться у Приміткам до звітів, містяться у всіх П(С)БО.

Взаємовідносини між підприємствами, організаціями і установами, а також між ними і населенням, що зумовлені дією закону вартості, носять характер грошових розрахунків. Правильна організація і побудова обліку грошових розрахунків між підприємствами мають велике народногосподарське значення, тому що забезпечують швидке завершення у постачальників обігу оборотних засобів, фондів обігу і перехід їх з товарної форми в грошову, створюють необхідні умови покупцям для безперебійної оплати придбаних товарно-матеріальних цінностей. Грошові розрахунки здійснюються або у формі безготівкових платежів або готівкою, тобто існують дві форми розрахунків - готівковий і безготівковий.

1.4 Теоретичні засади аналізу грошових потоків підприємства

В сучасних умовах необхідно володіти системою знань про основи економічного аналізу господарської діяльності, його методи і методологію, вміти використовувати економіко-логічні й економіко-математичні методи і моделі при вивченні економічних процесів, що відбуваються на виробничих підприємствах.

Володін­ня прийомами і методами економіч­ного аналізу створює підґрунтя для розвитку економіч­ного мислення, набуття здат­ності сприймати економічні проце­си, що відбуваються на підприєм­ствах (а також в інших об’єктах управління) у всій їх багатогранності і взаємозумовленості.

Під організацією економічного аналізу розуміють систему дій по проведенню аналізу господарської діяльності. Економічний аналіз ґрунтується на таких принципах:

  1. науковий характер – аналіз повинен базуватись на найновіших досягненнях науки з використанням науково обгрунтованих методів.
  2. обгрунтований розподіл обов’язків між окремими виконавцями – спеціалісти всіх видів служб, які мають відношення до прийнять управлінських рішень повинні аналізувати і обгрунтований розподіл дасть осягнути всі об‘єкти аналізу і виключить можливість багаторазового (різними способами) проводити одні й ті ж дослідження.