Облік і аналіз грошових коштів та грошових розрахунків підприємства (на прикладі підприємства)
97

Для обліку наявності і руху грошових коштів, що знаходяться на рахунках в банках, призначений рахунок 31 «Рахунки в банках».

Рахунок 31 «Рахунки в банках» має наступні субрахунки:

-311 «Поточні рахунки в національній валюті»

-312 «Поточні рахунки в іноземній валюті»

-313 «Інші рахунки в банку в національній валюті»

-314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті».

По дебету рахунку 31 «Рахунки в банках» відображається надходження грошових коштів, по кредиту – їх використання.

Приклади відображення господарських операцій за темою бакалаврської роботи представлені в таблицях 2.6 – 2.9.

Метою складання Звіту про рух грошових коштів є надання інформації про стан і зміни протягом звітного року грошових потоків, а саме надходження і вибуття грошових потоків та їх еквівалентів підприємства в результаті ведення господарської діяльності.

Аналіз руху грошових коштів на підприємстві здійснюється за даними форми 3 «Звіт про рух грошових коштів», яка розроблена на основі П(С)БО № 4 «Звіт про рух грошових коштів». У цьому звіті міститься інформація про грошові потоки підприємства за звітний період.

Структура напрямів витрачення коштів підприємства загалом відповідає структурі джерел їх утворення. Основними джерелами є: збільшення дебіторської заборгованості за розрахунками (1 ранг), збільшення дебіторської заборгованості за товари (2 ранг), збільшення інших оборотних активів (3 ранг). Найбільший грошовий потік підприємства генерує фінансова діяльність підприємства. Інвестиційна діяльність вплинула на грошовий потік підприємства тільки в 2009 році, оскільки в 2008 та 2010 роках не відбувалося придбання основних засобів на підприємстві. Фінансова діяльність взагалі не присутня в структурі грошового потоку підприємства за досліджуваний період.