Облік і аналіз грошових коштів та грошових розрахунків підприємства (на прикладі підприємства)
99

Досліджуване підприємство ТОВ «Вінзор-Капітал» належить до тих, які використовують готівку в основному для розрахунків, не пов’язаних з рухом товарів. Зокрема, готівка використовується для виплати заробітної плати, розрахунків з підзвітними особами тощо.

В результаті проведеного дослідження питань руху та обліку грошових коштів, організації контролю за їх збереженням і використанням на ТОВ «Вінзор-Капітал» можна зробити висновки, що облікова, фінансова і контрольна робота здійснюється керівником підприємства та бухгалтером відповідно до чинного законодавства та національних стандартів. Контроль за дотриманням законодавства з питань грошового обігу здійснюється банківськими установами та державними органами.

Що стосується комерційної діяльності підприємства, то можна зробити висновки, що за період з 2008 по 2010 рік підприємство загалом здійснювало прибуткову діяльність, але обсяги виробництва досягли пікових значень в 2009 році, в 2010 спостерігається різке зниження і обсягів виробництва і отриманого прибутку до рівня, нижчого за рівень 2008 року.

В бакалаврській роботі розкрито також сутність та функції грошей, показано значення готівкових та безготівкових розрахунків в економіці України перехідного періоду. В роботі також розглянуто нормативну базу бухгалтерського обліку, його основні принципи.

На основі узагальнення питань нормативного регулювання готівкових та безготівкових розрахунків в Україні вивчено практику їх організації на діючому підприємстві України, а саме:

    розглянуто організацію приймання готівки в касу та її видачі з каси;

    вивчено проблеми розрахунків з підзвітними особами;

    з’ясовано порядок установлення ліміту залишку готівки в касі;

    описано порядок відкриття рахунків в банку;

    розглянуто питання організацій операцій на банківських рахунках.

Бухгалтерський облік операцій з грошовими коштами наглядно представлено в другому розділі. Також розглянуто порядок складання звіту про рух грошових коштів підприємства,