Облік і аналіз грошових коштів та грошових розрахунків підприємства (на прикладі підприємства)
49

Вивчення предмета аналізу для вирішення поставлених перед ним завдань здійснюється на базі сукупності показників і цифрових даних, що характеризують зміст процесів і явищ, причинно-наслідкові зв‘язки, перебіг і результати діяльності об‘єкта, що аналізується. Інформаційне забезпечення економічного аналізу безготівкових розрахунків підприємства представлено на рис. 1.15.

Для успішного проведення економічного аналізу необхідно мати достовірні дані про діяльність підприємства, документально підтверджені факти господарської діяльності. Тому в процесі аналізу використовуються фінансові звіти підприємства, які подаються до контролюючих органів: податкової інспекції, органів статистики, фондів соціального страхування тощо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1.15 Джерела економічного аналізу

Для оперативного внутрішнього аналізу платоспроможності, щоденного контролю за надходженням грошових коштів, погашенням дебіторської заборгованості, іншими надходженнями, а також для контролю за виконанням зобов‘язань підприємства перед постачальниками, банками, бюджетом та іншими кредиторами складається платіжний календар, в якому підраховуються очікувані надходження грошових коштів, і очікувані витрати підприємства за один і той же період.