Облік і аналіз грошових коштів та грошових розрахунків підприємства (на прикладі підприємства)
63

Необхідно звернути увагу на собівартість будівництва, знайти резерви її зменшення при подальшому збільшенні обсягів будівництва, що дасть змогу отримувати прибуток і спрямовувати його на подальший розвиток підприємства.

Зважаючи на фінансову кризу 2008-2009 рр. підприємство зберегло обсяги виробництва продукції, кількість працюючих, фонд оплати праці майже на рівні докризового 2008 року. Тому про значне погіршення фінансового стану підприємства мова не йде, про що свідчить наявна дебіторська і кредиторська заборгованість підприємства, яка має майже сталу динаміку протягом всього періоду, що аналізується, а отже, підприємство не нарощує заборгованості як своєї перед кредиторами, так і заборгованості покупців та замовників.

2.2 Синтетичний та аналітичний облік грошових коштів в касі і на рахунках в банку

Розрахунки підприємств за допомогою готівкових грошових коштів (касові операції) здійснюються за певними правилами, встановленими чинним законодавством в області організації готівкового обігу. Основний документ, який регулює порядок ведення касових операцій – це Положення про ведення касових операцій в національній валюті України, затверджене ухвалою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. №637 [30]. Порядок організації готівкових розрахунків підприємств включає, зокрема, організацію зберігання наявних коштів в касі підприємства, порядок встановлення ліміту каси, порядок оформлення касових документів, у тому числі видачу готівки під звіт, ведення касової книги.

Розрахунки готівковими коштами підприємства між собою і з громадянами можуть здійснювати як за рахунок коштів, отриманих з кас банків, так і за рахунок виручки, отриманої від реалізації товарів (робіт, послуг) і інших касових надходжень. Якщо розрахунки проводяться шляхом внесення готівки до установ банків для подальшого переліку їх на рахунки підприємств (підприємців) або фізичних осіб, то такі розрахунки є для покупців (платників засобів) готівкою, а для підприємств – продавців (одержувачів засобів) – безготівковими. Прийом, зберігання і