Облік і аналіз грошових коштів та грошових розрахунків підприємства (на прикладі підприємства)
81

Метою складання Звіту про рух грошових коштів є надання інформації про стан і зміни протягом звітного року грошових коштів, а саме, надходження і вибуття грошових потоків та їх еквівалентів підприємства в результаті ведення господарської діяльності.

Дані звіту про рух грошових коштів дозволяють отримати таку інформацію:

- про спроможність підприємства нарахувати грошові кошти протягом року;

- про причини розбіжності, що виникла між даними фінансової звітності про прибуток (або збиток) підприємства та фактичною наявністю грошових коштів;

- про можливість підприємства розплатитися за борги.

2.4 Аналіз грошових потоків підприємства

Аналіз руху грошових коштів на підприємстві здійснюється за даними форми 3 «Звіт про рух грошових коштів», яка розроблена на основі П(С)БО № 4 «Звіт про рух грошових коштів». У цьому звіті міститься інформація про грошові потоки підприємства за звітний період.

В Додатку Е наведена інформація про обсяг та динаміку грошових потоків підприємства в 2008 – 2010 рр.

Аналіз руху коштів починається з визначення суми коштів, одержаних у результаті операційної діяльності підприємства. Для цього за даними ф1, ф2 приміток до балансу та звіту про фінансові результати необхідно визначити прибуток (збиток) від звичайної діяльності. На даному підприємстві сума прибутку в 2010 році складає 79,6 тис.грн., зменшення у порівнянні з 2009 роком становить 302,7 тис. грн.

Після чого проводиться коригування на:

-                     амортизацію необоротних активів (56,2 тис.грн. в 2010 році, 31,9тис.грн. – в 2009 році);