Облік і аналіз грошових коштів та грошових розрахунків підприємства (на прикладі підприємства)
83

в 2010 році, в 2009 році – 38,9 тис.грн.

Для визначення чистого руху грошових коштів від операційної діяльності необхідно відрахувати сплачені відсотки та сплачений податок на прибуток. На нашому підприємстві видаток за цією статтею складає 3,7 тис. грн. (з минулим періодом видаток зріс на 310,8 тис. грн.)

Наступним етапом є визначення і аналіз руху коштів від інвестиційної діяльності.

Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності визначається на основі аналізу зміну статтях розділу балансу «Необоротні активи» та в статті «Поточні фінансові інвестиції». Результати такого аналізу відображаються на відповідних статтях 2-го розділу «Звіт про рух грошових коштів» (ф3). На статті «Реалізація фінансових інвестицій» (р 180) відображаються суми грошових надходжень від продажу акцій чи боргових зобов’язань цінних підприємств. У нашому випадку грошові за даною статтею відсутні.

Реалізація необоротних активів відображається у чистому руху коштів від інвестиційної діяльності і склала 5,5 тис. грн. (збільшилась на 4,3 тис. грн.).

Стаття реалізація майнових комплексів відображає надходження коштів від продажу дочірніх підприємств за врахуванням коштів та еквівалентів, які було реалізовано у складі майбутнього комплексу. За даною статтею нема надходжень.

На статтях «Отримано кошти» та «Отримано дивіденди» відображаються надходження коштів у вигляді відсотків за грошові аванси, позик, наданих іншим сторонам. Стаття «Інші надходження» відображає надходження коштів від повернення авансів та позик наданих іншим сторонам. На статті «Придбання фінансових інвестицій» відображаються виплати коштів для придбання акцій або боргових зобов’язань інших підприємств. Стаття «Придбання необоротних активів» реєструє виплати коштів для придбання основних засобів нематеріальних активів. На статті «Придбання майнових комплексів» показують гроші, які було сплачено за придбані інші господарські підприємства. Стаття «Інші платежі» відображає аванси та грошові позики, надані іншим сторонам. За всіма вище зазначеними статтями відсутні грошові кошти на даному підприємстві.