Податкова система: відповіді на запитання
31

   – забезпечення додержання податкового законодавства суб’єктами, що реалізують податковий обов’язок або забезпечують його реалізацію;

   – попередження правопорушень у податковій сфері;

   – виявлення порушень податкового законодавства та застосування до винних осіб відповідних заходів юридичної відповідальності.

Залежно від джерел отримання контролюючими органами інформації слід розрізняти документальний та фактичний податковий контроль.

   Проведення документального контролю передбачає отримання інформації щодо виконання податкового обов’язку на підставі аналізу документів (облікових, розрахункових документів, документальних форм податкової звітності), пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів.Фактичний податковий контроль зумовлює використання контролюючими органами специфічних прийомів і способів, що дозволяють встановити фактичні дані щодо кількісних та якісних показників об’єктів оподаткування, їх відповідності даним податкового обліку

90. Податковий менеджмент на підприємстві

Завданням податкового менеджмента підприємства є розробка податкової політики підприємства залежно від його економічної стратегії та напрямів діяльності, а також визначення такої системи податків, яка б дала змогу отримувати найбільші прибутки при оптимальності податкових платежів щодо всіх рівнів бюджетної політики.

Головна мета податкового менеджменту підприємства - забезпечення йому оптимальних податкових платежів з урахуванням чинного законодавства.

Податковий менеджмент підприємства  передбачає розробку управлінських рішень, спрямованих на формування фінансового потенціалу і підвищення його ефективності. Його основна мета полягає в активному впливі на максимізацію чистого прибутку при заданих параметрах податкового середовища і ринкової кон'юнктури. Тобто, орієнтуватись необхідно не на тактику скорочення податків, а на стратегію оптимального управління підприємством. Найнадій­ніший спосіб оптимізувати податки - це оптимізувати всю діяльність підприємства таким чином, щоб вона здійснювалась найбільш ефективним способом. Такий підхід забезпечує більш значне і тривале скорочення податкових втрат на довгострокову перспективу.