Обліковий процес, аналіз і аудит в системі управління наявністю та рухом безготівкових грошових потоків
133

Основні економічні показники діяльності КП «Комунальник» за 2008-2010 роки свідчать, що за останні три роки у підприємства зменшувалась виручка від реалізації товарів, робіт та послуг. Ні одного позитивного показника у немає у порівняні з 2009 та 2008 роками.

На підприємстві грошові потоки в залежності від їх джерел поділяються на внутрішні і зовнішні. Кошти, що надходять з різних джерел підприємства, належать до внутрішніх грошових потоків. Надходження коштів за рахунок ресурсів, які мобілізуються на фінансовому ринку, свідчить про використання зовнішніх джерел.

Фінансовим посередником у безготівкових розрахунках підприємства виступає банк, який надає послуги своєму клієнтові КП «Комунальник». Він здійснює на договірних засадах з ним будь-яку операцію чи послугу. Банк реєструє всі здійснені операції з надходження та списання коштів з поточного рахунку в спеціальній виписці з особового рахунку з доданням виправдовуючих документів.

Облік руху грошових коштів на рахунку в банках КП «Комунальник» веде на рахунку 31 «Рахунки в банках» який призначений для обліку наявності та руху грошових коштів, які знаходяться на рахунках у банках, і які можуть бути використані для поточних операцій. Аналітичний облік підприємство веде за видами банків, відкритих у банківських установах. Він надає можливість підприємству щоденно визначати залишки грошових коштів на рахунках в банках, їх рух за певний період, виявляти накопичення грошових коштів понад мінімальної потреби для розміщення його у високоліквідних активах.

Як свідчать проведені дослідження, питанням організації облікового процесу наявності та руху безготівкових грошових потоків на підприємстві, приділялася недостатня увага, внаслідок чого ускладнюється дотримання основних методологічних принципів ведення обліку, спотворюється інформація про фінансовий стан підприємства, стан розрахунків, знижується ефективність прийняття управлінських рішень.