Обліковий процес, аналіз і аудит в системі управління наявністю та рухом безготівкових грошових потоків
87

- внутрішньогосподарські розрахунки.

Основними для підприємства є надходження грошових коштів від населення, підприємств та організацій за надані комунальні послуги, продажу товарів. Дані кошти зараховуються на поточні рахунки або оприбутковуються в касі підприємства.

Підприємство застосовує два методи визначення доходів від продажу товарів та послуг:

- касовий метод, відповідно до якого надходження від продажу визначається за коштами, які надійшли на рахунок у вигляді платежів за надані комунальні послуги, виконані роботи;

- метод нарахування, відповідно до якого надходження від продажу товарів, продукції визначають за вартістю відвантажених товарів на відповідну дату.

При виконанні господарських операцій, пов’язаних з продажем товарів, інших матеріальних цінностей, нематеріальних активів, зобов’язання підприємства щодо розпорядження отриманими надходженнями в грошовій та інших формах виникають з моменту:

- зарахування коштів від покупця на банківський рахунок підприємства;

- оприбуткування готівкових коштів у касі підприємства або інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує підприємство;

- оформлення податкової накладної, що засвідчує факт надання послуг, товарів при розрахунках кредитними або дебетовими картками та чеками.

При здійсненні товарообмінних операцій КП «Комунальник» зобов’язання у нього виникають з моменту:

- оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт, послуг;

- оприбуткування товарів;

- оформлення документа, що засвідчує факт отримання замовником робіт, послуг.

Безготівкові розрахунки на КП «Комунальник» не обмежуються лише банківськими операціями. В грошовому обороті підприємства мають місце взаємні розрахунки. Основою організації безготівкових розрахунків у господарському обороті підприємства є Інструкція «Про безготівкові розрахунки в національній валюті» затверджена постановою Правління Національного банку №135 від 29.03.2001 року, а готівкових – Положення «Про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», затвердженого постановою Правління НБУ №72 від 19.02.2001 року, а також Інструкція про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України.