Обліковий процес, аналіз і аудит в системі управління наявністю та рухом безготівкових грошових потоків
151

захисту громадянам у разі хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника за рахунок грошевих фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків роботодавцями.

Внески до Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності підприємство проводить від фонду оплати праці кожний місяць в залежності від класу професійного ризику виробництва.

Законом передбачено надання знижки чи надбавки до 50 відсотків страхового тарифу залежно від стану умов і безпеки праці на виробництві. А це значний економічний важіль вкладання коштів щодо запобігання виробничого травматизму на виробництві.

Тому керівник підприємства створює такі умови і безпеку праці, які б відповідали нормативним вимогам або підвищували існуючій рівень охорони праці на виробництві.

Кожний квартал підприємство подає звіт до даного фонду, де відображає суми нарахованих платежів а також кошти витрачені н оплату лікарняних у випадку нещасних випадків.

За період з 2008-2010 роки на КП «Комунальник» відсутні випадки виробничого травматизму.

Згідно з вимогами Закону України "Про охорону праці" стаття 21 фінансування заходів з охорони праці здійснюється підприємством. Працівник не несе ніяких витрат на заходи щодо охорони праці. Кошти використовуються підприємством тільки на виконання заходів, що забезпечують доведення умов і безпеки праці до нормативних вимог або на підвищення існуючого рівня охорони праці на виробництві.

Колективним договором підприємства передбачено відрахування на охорону праці в розмірі 1% від суми наданих послуг підприємством.

Кошти охорони праці не підлягають оподаткуванню, тобто вони включаються безпосередньо до витрат підприємства.