Обліковий процес, аналіз і аудит в системі управління наявністю та рухом безготівкових грошових потоків
155

Висновки та пропозиції

 

 

Виходячи із мети та завдання випускної роботи, поставлених на початку дослідження, нами було проведено ряд заходів та висунуто пропозиції по вирішенню зазначених питань по  обліковому процесу, аналізу та аудиту в системі управління наявністю та рухом безготівкових грошових потоків КП «Комунальник»  м.Коростень.

1. Перш за все, за допомогою порівняння визначень безготівкових розрахунків різних авторів було визначено їх значну роль у процесі суспільного виробництва. Визначено економічну сутність безготівкових розрахункових відносин на макро- та мікрорівні; систематизовано класифікацію безготівкових розрахунків та їх принципи, розглянуто та проаналізовано економічну сутність і еволюцію форм здійснення безготівкових розрахунків і встановлено напрямки дальшого їхнього вдосконалення; проведено оцінку стану економічного  механізму управління безготівковими грошовими потоками підприємства; визначено сутність процесу управління безготівковими розрахунками суб'єктів господарської діяльності та визначено місце обліку, аналізу та контролю в зазначеному процесі.

2.  На підставі проведених досліджень було конкретизовано основні класифікаційні критерії безготівкових розрахунків, а саме: за об'єктом розрахунків, за територіальною ознакою, за ступенем забезпечення, за способом здійснення розрахунків; крім зазначеного, конкретизовані принципи здійснення безготівкових розрахунків.

3. За результатами аналізу встановлено, що серед різних форм розрахункових документів, що використовуються під час розрахунків між суб'єктами господарської діяльності, найбільшу питому вагу (95 %) займають платіжні доручення, а такі форми безготівкових розрахунків, як розрахунки за допомогою чеків, банківських пластикових карток, акредитивів майже не використовуються. Серед причин недостатнього використання зазначених форм безготівкових розрахунків визначено недосконалість чинного законодавства, небажання суб'єктів господарювання змінювати старі традиції.