Обліковий процес, аналіз і аудит в системі управління наявністю та рухом безготівкових грошових потоків
157

На підприємстві грошові потоки в залежності від їх джерел поділяються на внутрішні і зовнішні. Кошти, що надходять з різних джерел підприємства, належать до внутрішніх грошових потоків. Надходження коштів за рахунок ресурсів, які мобілізуються на фінансовому ринку, свідчить про використання зовнішніх джерел.

Фінансовим посередником у безготівкових розрахунках підприємства виступає банк, який надає послуги своєму клієнтові КП «Комунальник». Він здійснює на договірних засадах з ним будь-яку операцію чи послугу. Банк реєструє всі здійснені операції з надходження та списання коштів з поточного рахунку в спеціальній виписці з особового рахунку з доданням виправдовуючих документів.

7.Дана характеристика організації процесу наявності та руху безготівкових коштів на підприємстві. Як свідчать проведені дослідження, питанням організації облікового процесу наявності та руху  безготівкових грошових потоків на підприємстві, приділялася недостатня увага, внаслідок чого ускладнюється дотримання основних методологічних принципів ведення обліку, спотворюється інформація про фінансовий стан підприємства, стан розрахунків, знижується ефективність прийняття управлінських рішень.

Дослідження стану організації і методики бухгалтерського обліку на підприємстві, діюча практика ведення обліково-аналітичної роботи в основному задовольняє лише потреби контролюючих і статистичних органів і повністю не відповідає потребам підприємства.

За даними Звіту про рух грошових коштів можемо судити про джерела надходження грошових коштів і про напрямки їх витрачання в розрізі видів діяльності КП «Комунальник». Цей Звіт дозволяє оцінити правильність прийнятих управлінських рішень щодо розпорядження грошовими коштами.