Обліковий процес, аналіз і аудит в системі управління наявністю та рухом безготівкових грошових потоків
37

Особливість обліку операцій по банківських рахунках полягає в тому, що їх первинний облік веде не підприємство, а банк. Щодня банк надає підприємству виписку по його розрахунковому рахунку, що містить перелік всіх зафіксованих за день операцій. Виписка є копію того особового рахунку клієнта, який ведеться банком. До неї додаються документи, що послужили підставою для записів, зроблених по рахунку банком. 

Саме виписка, а не первинні документи підприємства, служить підставою для бухгалтерського обліку операцій по розрахункових рахунках. Таким чином, у бухгалтерському обліку і звітності відображаються не ті операції, які вона здійснила, а тільки ті з них, які проведені банком. Проте залишки і обороти по рахунках підприємства в банках і в звітності організації показуються, як правило, із запізненням мінімум на один день.

Дзеркальність обліку підприємства і банку тому представляє серйозну проблему для користувачів звітності і потребує чіткого й негайного витребування банківських виписок і їх відображення в обліку. Вона також вимагає серйозного і постійного контролю з боку бухгалтерії за банківськими виписками.

Для оплати господарських, представницьких і витрат на відрядження підприємство може видавати своїм співробітникам замість авансів готівкою кредитні картки різних платіжних систем. Як правило, такі картки видаються вищому керівництву фірм і співробітникам, що часто виїжджають у відрядження. 

Особливістю більшості платіжних карток є їх здатність служити законним платіжним засобом у зоні дії різних валют. Так, наприклад, картки, відкриті до рахунків в рублях, можна використовувати для оплати послуг в Європі або США, а картки по рахунках, відкритим в євро у французьких банках, можуть використовуватися для оплати товарів у Росії. Для надання карток підприємство відкриває в банку рахунки, на які зараховує кошти в узгодженому з банком розмірі. Після цього банк випускає на ім'я співробітника корпоративну картку. Платежі по даній карті здійснює сам співробітник, а банк списує