Обліковий процес, аналіз і аудит в системі управління наявністю та рухом безготівкових грошових потоків
49

До тих, які мають прямий фінансовий інтерес, належать ділові партнери підприємства на ринку (дійсні та потенційні) інвестори, постачальники, замовники, покупці, клієнти, банківські й небанківські кредитні установи, майбутні акціонери.

До тих, які не мають прямого фінансового інтересу, належать органи державного і міжнародного регулювання та контролю (органи податкової служби, органи державної статистики, органи державних і міжнародних цільових фондів, органи державних і міжнародних комісій і комітетів), учасники фондового і товарних ринків (брокери, дилери, депозитарії, кліринги).

До користувачів без фінансового інтересу належать аудиторські фірми, фінансові аналітики та радники, судові та арбітражні органи, громадські організації, профспілки.

 

 

1.4 Програмне забезпечення облікового, аналітичного і контрольного процесу на підприємстві

 

 

 

Перехід економіки України на ринкові засади зумовив потребу кардинальної модифікації не лише методології, а й організації бухгалтерського обліку згідно з міжнародною практикою.

Процес формування ринкових відносин зумовив поділ бухгалтерського обліку як організаційного об’єкта на фінансовий і управлінський, сприяючи підвищенню ролі останнього в оперативному, тактичному та стратегічному управлінні виробництвом.

Проблематикою обґрунтування розвитку та впровадження інформаційних систем на підприємствах займалися такі вчені-економісти, як А.М. Береза, Ф. Бутинець, Р. Джога, М. Лучко, І. Матієнко-Зубенко, Т. Писаревська, С. Свірко, Л. Терещенко, Т. Шахрайчук та інші. При веденні бухгалтерського фінансового обліку в умовах формування автоматизованої системи обробки інформації весь процес відбувається у кілька етапів.